Kas yra IKP?

Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktai ( IKP) ir jų gamybos ir (ar) perdirbimo procesas išsiskiria natūralumu, maistingumu bei aplinkos tausojimo aspektais. Juos gaminant naudojami tik minimalūs, augalų vegetacijai būtini trąšų kiekiai, apskaičiuoti pagal dirvos laboratorinių tyrimų rezultatus bei maisto medžiagų balansą, ribotai naudojamos apsaugos priemonės, nenaudojamos kenksmingos aplinkai toksiškos augalų apsaugos priemonės, auginant gyvūnus taikomi ekstensyvūs auginimo metodai. Perdirbant IKP taikomos tokios technologijos, kurios galutiniame produkte lemia didesnį biologiškai vertingų ir sumažintą nenaudingų organizmui medžiagų (sočiųjų riebalų rūgščių, druskos, cukraus) kiekį. Šių produktų gamyboje nenaudojami, genetiškai modifikuoti organizmai, sintetiniai maisto priedai (konservantai, saldikliai ir kt.). Vartotojams jie pateikiami per trumpesnį nei įprasta tos kategorijos produktams laiką. Daugiau apie IKP galite paskaityti: